L'Hamburguesa

Un plat més que conegut a nivell mundial, gairebé sinònima amb el Fast Food i la menjar nord-americà, però tal com el seu nom el delata, l'Hamburguesa va tenir els seus orígens al poble alemany d'Hamburg (Hamburger literalment es traduiria com a “hamburguense” o “d'Hamburg”).

El precursor de l'hamburguesa

Peça rodona calentaPot haver estat el Rundstuck Warm (tros rodó calent) que encara se segueix servint en certs locals Hamburg i rodalies. El Rundstuck Warm a diferència de l'Hamburgesa moderna es fa de carn de porc i tradicionalment només porta pa sota la carn. El plat origina als locals del port d'Hamburg a finals del segle 18 i quan a principis del segle 19 Hamburg es va consolidar com un port important per al comerç amb els Estats Units, també el Rundstuck Warm va creuar l'oceà.

A mitjans del segle 19 ja apareixen les primeres proves escrites de l'Hamburguesa al port de Nova York amb el nom de Filet d'Hamburg, encara amb les característiques del Rundstuck Warm però amb la particularitat de ser fet amb carn de vedella i el preu a l'època era el doble del que es pagava per un filet de vedella.

Cap els anys 30 ja s'escurça la denominació a “Hamburger” i després a “Burger” i comencen a afegir-se prefixos que descriuen el contingut del plat (formatge-, cansalada- etc).

El naixement exacte de l'hamburguesa moderna és incert ja que diversos afirmen tenir l'honor d'haver ideat la

Hamburguesaforma moderna de l'Hamburguesa, però no hi ha evidències per confirmar o descartar les seves afirmacions. La veritat és que es pot situar per la dècada dels 1880 als Estats Units.

L'Hamburguesa va continuar guanyant popularitat als Estats Units fins a ser sinònim del menjar nord-americà i amb la industrialització i globalització el Burger va començar a viatjar de nou pel món conquistant gairebé tots els països, i per descomptat tornant al seu lloc de naixement a Alemanya en els centenars de formes modernes.

L'hamburguesa va començar amb l'humil Rundstuck Warm que era un plat barat per a obrers portuaris però evoluciono a l'Hamburger Steak que era un plat car pels seus temps (el doble de preu que un filet de vedella) i va tornar a abaratir-se amb l'era industrial i l'auge de les cadenes de fast food (menjar ràpid) nord-americà. En el present l'Hamburguesa cobreix un ventall des de la humil hamburguesa d'1€ fins a hamburgueses gurmet de més de 30€ amb ingredients tan extravagants com la tòfona negra i el foie.

Al Restaurant la Poma us esperem per tastar les nostres Hamburgueses preparades al moment amb productes frescos i la nostra deliciosa carn d'Hamburguesa! També oferim un menú econòmic d'Hamburguesa!