A Restaurant la Poma tenim un àmplia catàleg de diferents frankfurts segons la seva carn i el seu estil d'elaboració o espècies afegides. Hi ha infinita varietat de frankfurts que durant els anys són més encara que els típics mai fallen i són els mundialment coneguts. Encara que sapiguem que porten carn no només se'n componen, per això veurem els seus ingredients i els seus valors nutricionals que ens aporten..

El Frankfurt és un derivat carni tractat per calor, similar en composició a la mortadel·la o el xòped. Salsitxa cuita elaborada a partir de carn de porc picada (encara que actualment hi ha també salsitxes de gall dindi i pollastre), cansalada, escorces de porc, aigua, sal, i espècies. Altres ingredients freqüents són: llet en pols, proteïnes no càrniques (ej. lactis o soja), antioxidants i conservants. Les salsitxes poden ser simplement cuites o també fumades (abans o després de la cocció). Les salsitxes tipus Frankfurt constitueixen un aliment el consum del qual està àmpliament estès per tot el món i és un dels protagonistes del que anomenem menjar «ràpid» en la seva forma de «gosset calent». Tant pel sabor com per la facilitat de consum és un producte amb una gran acceptació entre els més petits.

 

Valoració nutricional

El valor energètic de les Frankfurt varia en funció de cada varietat e, fins i tot de cada marca comercial i depèn, fonamentalment, de la quantitat de greix de la seva composició que oscil·la entre un 20% i un 27%. Així, podem trobar salsitxes d'aproximadament unes 230 kcal per 100 grams fins i tot d'una mica més de 300 Kcal. Aquests valors són inferiors als d'embotits típics com el xoriço o la llonganissa, a causa del seu major contingut d'aigua i menor aportació grassa, i similar al de la carn de vedella semigreix. El contingut de greix insaturat (fonamentalment monoinsaturats) supera el de saturada i la quantitat de colesterol present és similar al de les carns fresques.
El contingut en proteïna és inferior al de les carns fresques i la qualitat també. Aquesta qualitat no només depèn del valor biològic de la proteïna de la carn sinó també del de la proteïna no càrnia afegida al producte. A més, freqüentment, la carn utilitzada per elaborar aquest aliment sol ser rica en teixit conjuntiu, ric al seu torn en col·lagen, que és una proteïna de menor qualitat. Un índex de la qualitat de la carn és la relació col·lagen/proteïna total: a més valor d'aquest, menor és la qualitat del producte carni. El contingut en hidrats de carboni de les salsitxes tipus Frankfurt varia entre un 0,4% i un 8,4%, en funció de la farina, midó o la fècula afegits.

Aquest aliment és font de minerals: ferro, magnesi, fòsfor, seleni, zinc. Destaca especialment el seu contingut elevat en sodi (778 mg cada 100 grams), que cal tenir en compte a l'hora de dissenyar dietes terapèutiques baixes en aquest mineral (ej. en casos d'hipertensió arterial, retenció de líquids…). Les vitamines del grup B, tiamina, riboflavina, niacina, B6 i vitamina B12 són les vitamines amb més presència relativa en aquest aliment. Les salsitxes tipus Frankfurt no contenen vitamina C i les vitamines liposolubles estan en molt petita quantitat.

 

Que esperes, vine a tastar el nostre menjar!